Menosten kylä
-  meidän Menonen

Koulusta kylätaloksi - Leader hanke

Kyläyhdistys anoi syksyllä vuonna 2018 Pirkan Helmeltä Leader-rahoitusta Menosten Kylätalon kehittämiseksi. Rahoitus myönnettiin vuoden 2019 toukokuussa. Hankeavustuksella muunnettiin koulun entinen iso luokkahuone juhlatilaksi, suojattiin ja uudistettiin sisäänkäynnit ja rakennettiin esteetön pääsy Kylätaloon, korjattiin Kylätalon vanha katto sekä tehtiin remontti saunarakennukseen. Hankkeessa tehtiin paljon talkootöitä, kiitos kaunis kaikille mukana olleille! 

Hankkeen kulku 2019-2021

Keväällä 2019 hankkeen puitteissa kaadettiin rakennusten lähellä olleita puita. Kattoremontti alkoi tiistaina 9.7.2019 klo 7 ja puoli kymmeneltä oli tien puoleinen lape jo purettu. Katto olikin melkein valmis ennen yhdistyksen 40 v. Kesäjuhlia 20.7.2019.  Kivijalan seinänvierustoilta poistettiin syksymmällä pensaat ja kivijalan vierusta sepelöitiin.  

Vuoden 2020 alussa aloitettiin ison luokan pintaremontti. Ison luokan paneelikatto, seinät ja pystyuunit maalattiin sekä vaihdettiin valaistus uuteen. Uusien rappujen ja lippojen rakentaminen molempiin sisäänkäynteihin aloitettiin toukokuussa 2020 koronarajoitteiden puitteissa vanhojen rappujen piikkauksella. Pääsisäänkäynnin ulko-oven alla olevaa sokkelia jouduttiin tukemaan ja tämän alta jouduttiin ulkoeteisen lattia osin purkamaan. Takasisäänkäynnin portaita purkaessa havaittiin portaiden kohdalla rakenteiden kostuminen ja hapertuminen ja ne vaihdettiin uusiin. Tämän jälkeen päästiin valamaan portaiden anturoita. Etupuolen lippa ja uudet raput valmistuivat heinäkuussa 2020 ja sisäänkäynnin pääovi vaihdettiin. Takasisäänkäynnin rakentaminen aloitettiin syksyllä 2020. Rakentamista jatkettiin 2021 keväällä ja nyt on kaikki valmista; lippa maalattu ja ovi vaihdettu uuteen, uudet ikkunan ja ovenpielet on vaihdettu ja uusi invaliuska saadaan asetettua paikalleen tarvittaessa takaoven uusiin portaisiin.

Saunarakennuksen kahden huoneen seinäpinnat purettiin vuoden vaihtuessa 2020:een ja pinkopahvin alta tuli esiin hirsiseinät. Myös päädyssä olevan huoneen katon vanhat haltex-levyt poistettiin. Molempien huoneiden lattiat avattiin ja toinen jouduttiin kokonaan purkamaan ja tyhjentämään se huonon kunnon vuoksi.  Purettu lattia on uudella valulla suoristettu, lattiavasat on asennettu ja lattia eristetty ja paneloitu. Lisäksi huoneen takaseinän palomuuri on uudistettu ja seinät levytetty, maalattu ja tapetoitu ja vanha helmiponttinen paneelikatto on maalattu. Toisen huoneen lattia eristettiin uudelleen, katto ja seinät on koolattiin ja panelointiin. Lisäksi huoneessa ollut savupiippu putsattiin ja pinnoitettiin uudelleen. Paneloidut seinät sekä lattiat on maalattu.

Saunan eteisestä oikealle antavasta pikkueteisestä purettiin seinä auki ja saatiin eteiseen lisää valoa ja avaruutta.  Vanha katto on maalattu ja seinät on koolattu, paneloitu sekä maalattu. 

Itse saunarakennuksen saunantilan seinien paneloinnit sekä sitä vastainen väliseinä pukuhuoneeseen purettiin huonon kunnon vuoksi. Saunan hirsiseinästä vaihdettiin kosteudesta pehmenneitä hirsiä.  Betonilattia korjattiin, rakennettiin väliseinä uudelleen. Seinät paneloitiin ja saunan muuri uudistettiin. Uudet lauteet on tehty ja saunassa on jo heitetty ensimmäiset löylyt.

Saunassa eteisen oviaukkoja nostettiin hiukan ja kaikki ovet ja karmit hiottiin ja maalattiin. Saunan remontointi tehtiin pääosin vuoden 2021 aikana.

Korona teki osaltaan tepposet hankkeen edistämiselle, mutta nyt hanke on saatu vietyä kokonaisuudessaan läpi, se on loppuraportteineen hyväksytty. Uudistetut juhlasali ja sauna on enää kovaa käyttöä vailla! 


Hankkeen rahoitus

Hankkeen rahoittamiseksi saatiin lainantakaus Urjalan kunnasta hankeen aikaiselle väliaikaiselle lainalle sekä pidempiaikaiselle lainalle.  

Tiedotus

Hankkeesta, hankkeen talkoista  ja sen etenemisestä tiedotettiin näillä kotisivuilla, Facebook-sivuilla sekä Menosten Kylätiedotteessa.